Ma, nije ti taj film nešto


Većina mladih danas poznaju i koriste Internet bazu filmova – Internet Movie Database, tj. IMDB. Nema čega nema tamo, što bi se reklo. Od biografije i filmografije glumaca i redatelja, preko popisa glumaca i likova u filmovima i serijama, do sažetka epizoda serija. I pritom ne mislimo samo na američku, već i na svjetsku filmsku industriju. Ali! Ono za što mnogi koriste spomenutu web stranicu je da bi vidjeli ocjenu filma ili serije. Što je tu problematično? Tumačenje te ocjene.

 

imdb

 

Netko bi rekao što se ja nerviram kad nisam osobno pogođena. Filmovi i serije koje ja volim ocjenjeni su sa minimum 6.5 :) Hej, i šestica je dobra – to je prolazna ocjena. Barem nisam ljubitelj filmova koji imaju ocjenu 4.1.

Ono što sam do sada saznala je da se filmovi ocjenjuju metodom weighted rating, što bi značilo da glasaju i gledaoci i kritičari, ali ocjena kritičara ima veću težinu. Ocjena kritičara ja tajna i ne navode se objašnjenja, niti kriteriji. Time žele da spriječe populističko glasanje. Svejedno, mnogi se žale. Ja se žalim što se ocjene uopće daju.

Važno je imati u vidu ko učestvuje u glasanju. Oni koji baš žele ili imaju vremena da glasaju, a ne svi oni koji su taj film ili tu seriju pogledali. Što ako su neki sa najgorim ukusom glasali? Što i ako ti kritičari nisu neki? Uskogrudi, nadobudni kritičari u kombinaciji sa površnim gledaocima. Ne kažem da je uvijek tako, ali ne znamo ni koliko puta tako bude.

Zatim, da li svi imamo iste kriterije za donošenje suda o kvalitetu filma? Meni je najvažnije je li film probudio u meni emocije, čak i danima kasnije potakao me na razmišljanje. Netko drugi vrednuje specijalne efekte, treći koliko akcije ima itd. Onda miješamo grandmothers and frogs.

 

Kum 1972 IMDb

 

Taj “važan” broj koji sjaji na zvijezdi ispod naziva filma na IMDB predstavlja mišljenje nekih (kojih?) ljudi, a ne izraz kvaliteta filmskog djela.  A ako vas zanima  mišljenje onih koji su nešto pogledali možete da svratite u dio sa komentarima gledalaca i profesionalnim kritikama koji se nalazi blizu te zvijezde. Korektnije je procjenu umjetničkog djela izraziti riječima, umjesto brojem. Slažete se? Predlažem da sljedeći put kad pogledate ocjenu filma ili serije na IMDB, to uradite sa velikom dozom rezerve. Ili, još bolje, potpuno je zanemarite. Vrlo je moguće da si tako nećete uskratiti lijep film ili seriju.

Saznajte

(for an English version, scroll down) Godinama su članovi Pappagallo…

Planet Pappagallo je mjesto gdje se jezici usvajaju na najzabavniji…

Program POLIGLOT škole Pappagallo omogućuje najbolje ulaganje u Vaše dijete.…

Pappagallo stavlja akcent tamo gdje treba za postizanje najučinkovitijih rezultata…

Ljeto je vrijeme za odmor i zabavu. Učenici škole Pappagallo…